Reflexió sobre les estades d’estiu per a catalans residents a l’estranger 2014

Benvolgudes famílies patufaires,

Un dels objectius de Patufets al món és explorar noves eines, recursos, possibilitats per fer el català més present en la vida dels nostres patufets. [Abans de continuar, si us plau no deixeu de compartir idees que creieu poden interessar a la comunitat… I de compartir esforços! Entre totes, farem més camí i també el deixarem una mica més fet per a les famílies que arribaran després…]

Una d’aquestes propostes va ser la d’explorar la necessitat / viabilitat de disposar d’unes colònies per a catalans residents a l’estranger. Pensàvem en uns dies compartits amb altres patufets catalans que comparteixen la idiosincràsia de créixer en català allà on no es parla català, sigui a l’estat espanyol o al món. Vam comptar amb la complicitat de la Secretaria d’Afers Exteriors, i en especial d’en Dani Gimeno, que va recollir la proposta i treballar amb el Departament de Joventut. A finals de maig vam rebre el programa amb dues ofertes d’estades (a l’Escala i a Barcelona) des de la XANASCAT “dirigides a nens/es i joves de 8 a 16 anys amb l’objectiu general de divertir-se i aprendre d’una manera diferent durant les vacances escolars així com:

 • Promoure l’aprenentatge, l’oci i la diversió entre els joves durant l’època de vacances, fent especial atenció als aspectes culturals, d’història i d’aquells usos de la llengua catalana menys treballats en no viure-la a l’escola com a llengua vehicular de l’aprenentatge.

• Dotar de contingut pedagògic, cultural i de convivència el període de vacances dels alumnes oferint una estada al país dels seus pares i/o mares.

• Fomentar la convivència dels nois i les noies entre ells/es mentre aprenen la cultura del país, les tècniques dels esports, etc.

• Apropar els albergs i la filosofia pròpia d’aquestes instal·lacions als nens i joves, i alhora, potenciar les instal·lacions com a lloc de trobada, aprenentatge, convivència entre els nens i joves d’altres països.”

[Trobareu aquí l’entrada que vam publicar aleshores, que inclou l’enllaç al programa de la XANASCAT  – a partir de la pàgina 8, trobareu les dues ofertes esmentades…]

Vam fer la crida a través de Facebook, blog i emails a casals, i van arribar respostes de famílies interessades però malauradament no les suficients per assegurar la celebració de les estades. Ens toca ara fer jornades de reflexió i preguntar-nos si és un camí en el que cal perseverar o una oferta així no interessa a les famílies. O potser pensar si us agradaria trobar un altre tipus d’oferta de colònies.

Així que aquesta és una crida… ens agradaria conèixer la vostra opinió sobre les dues ofertes que van treballar des de la XANASCAT. Si us van semblar interessants, per què no vau participar? O si no us van interessar, per què?

La vostra participació en aquest debat és fonamental.

12 pensaments sobre “Reflexió sobre les estades d’estiu per a catalans residents a l’estranger 2014

  1. Anna Betlem Borrull

    Hola,
    No sé per què però no ens vam enterar d’aquesta oferta.
    La proposta em pareix molt interessant i una gran idea perquè fa temps que pensem que una cosa així seria ideal per als meus fills (bé, de moment per al gran que ja té 10 anys perquè l’altre és encara massa petit). Tot i que sempre passem vora un mes a Catalunya amb la família i allí també aprenen molt, l’estiu és molt llarg i ells tenen les vacances més llargues que les nostres, de manera que seria ideal combinar les dues coses. Per a un altre any, si hi torna a haver l’oportunitat, ho tindrem en compte. Ara bé, el que no afafaríem mai és una estada a Barcelona. No sé si és bona idea, la veritat. El que és nosaltres, n’estem farts de ciutat! Volem platja o muntanya, en tot cas camp i natura. L’oferta de l’escala, d’esport i llengua, ens sembla molt bé. A una cosa així crec que sí que ens hi apuntaríem, si les dates quadressin.
    Gràcies per la iniciativa!

    Respon
  2. patufetsalmon Autor de l'entrada

    Gràcies pel feedback, Anna i Mar! Teniu tota la raó. La veritat és que un dels comentaris que vam fer a la Secretaria i Departament era precisament que la idiosincràsia de les nostres famílies és precisament aquesta, que les nostres visites es planegen amb molt temps i a finals de maig ja està tot previst. Quant a la difusió, prenem nota que cal millorar… de nou, l’oferta va arribar tard per als temps amb què treballem les famílies que vivim fora, i era la primera vegada. Amb sort, si l’oferta continua en els propers anys, la difusió millorarà.

    Respon
  3. remei

    jo no sóc a l’estranger, però els preus els trobo una mica elevats… (més si li has de sumar el vol i tot…)

    Respon
  4. Jordi Gairin

    Personalment crec que és molt interesant, això si, crec que s’hauria d’intentar que els nens de l’exterior, es poguessin barrejar amb nens que viuen a Catalunya i no únicament amb nens que estan en la mateixa situació. El meu fill gran, aquest any va participar a unes colònies del Xanascat i s’ho va passar magníficament bé. També cal demanar a la Generalitat que si ho torna a organitzar, ho faci amb més temps, per tal que les famílies es puguin organitzar millor.

    Respon
  5. Anna Betlem Borrull

    En relació al comentari de la remei, la veritat és que mirant els preus, també m’han semblat un pèl elevats. Però no sé quins preus tenen normalment les colònies en general,i també cal que siguin de qualitat, cosa que, lògicament té el seu preu. Però potser en Jordi Gairin ens pot dir alguna cosa al respecte, sent que el seu fill hi ha participat aquest any. També penso que convindria que no només fossin unes colònies per a catalans residents a l’estranger, sinó que és bàsic i importantíssim que es barregin amb els catalanets residents a Catalunya, sinó les colònies perden una mica el seu sentit. Gràcies!

    Respon
    1. Jordi Gairin i Fosas

      Hola un altre cop,
      El meu fill l’Isaac de 8 anys, va estar una setmana (7 dies – 6 nits ) a Olot, a l’oferta d’idiomes (Angles). El que vàrem pagar van ser 344€ per la setmana. Evidentment, el viatge no està inclòs. Comparant amb altres colònies que s’ofereixen a Catalunya, el preu es molt competitiu i la qualitat des del meu punt de vista és molt bona. A l’oferta que ens van enviar per als casals, els preus eren per estades de 10 i 14 dies respectivament. Potser seria interesant demanar que les estades ofertes als casals, incloguin estades de tant sols 7 dies per tal que els preus siguin més competitius.

      Respon
  6. Eva

    La informació va arribar massa tard. Des d’Estats Units, nosaltres fem plans per l’estiu com a miínim 6 mesos per endavant.
    Trobo que és molt important que els nens es barregin amb nens catalans, que hi hagi una bona proporció. I estades de 7 dies també.
    És una iniciativa molt bona i espero que continuî

    Respon
  7. Anna Betlem Borrull

    Hola,
    Pel que pareix encara no s’ha publicat l’oferta per a aquest estiu del 2015. Si tornen a tardar massa, tornarem a tenir el mateix problema que l’any passat. I això que aquest sí que ja hi estic pendent, i amb ganes de poder organitzar les vacances.

    Respon
    1. patufetsalmon Autor de l'entrada

      Tens tota la raó, Anna, d’aquí que comencem a parlar ja ara de les colònies. Cal crear consciència de què necessitem saber els detalls el més aviat possible… Fixa’t que a Dinamarca a l’Octubre ja s’han apuntat a l’escola d’estiu! Confiem que aquest any ens arribi la informació abans… Gràcies pel comentari!

      Respon
  8. Retroenllaç: ÚLTIMA HORA! PREPAREM LES COLÒNIES D’ESTIU 2015 PER A CATALANS RESIDENTS A L’EXTERIOR! | Patufets al món

  9. Retroenllaç: La Generalitat prepara les colònies d’estiu 2015 per a patufets residents a l’exterior | Del BrasiL al RavaL

Deixa un comentari