90 minuts que passen molt ràpidament a Nantes!

Nom: Tallers per nens/nenes en català
Secció infantil del Casal Català de Nantes
Contacte: info@casalcatalanantes.org

El Casal Català de Nantes és una associació que difon la cultura, la llengua i els costums de Catalunya a través d’activitats a Nantes. L’associació compta amb uns 50 socis, alguns d’ells són catalans que fa un temps viuen a Nantes i molts d’ells són francesos que per diferents motius se senten atrets per la cultura catalana.

Després de l’inici de les classes de català per adults l’any passat, el següent pas lògic per aquest any era proposar-ho pels més menuts, tot adaptant-ne el format.

Recentment hem començat els tallers pels més menuts. De moment hi han 8 inscrits. 7 són nens bilingües de matrimonis mixtes i un d’ells ha vingut sense saber res de català, però s’ha adaptat molt bé.

casal 1

Tot va començar per les ganes de fer alguna cosa en català per part d’una mare del casal i les inquietuds d’una altra sòcia que es dedica a l’educació. Les dues són catalanes i els encanta preparar els tallers pels nens.

casal 2Ens trobem un cop al mes durant una hora i mitja que passa molt i molt ràpidament! A cada sessió tenim un tema diferent. Per exemple, el primer tractava sobre jocs i endevinalles en català. Els següents tractaran sobre la primavera, Sant Jordi, la natura i la festa de Sant Joan. Els tallers són l’oportunitat perfecta per treballar les diferents tradicions.

En cada taller barregem activitats de música i dansa, amb activitats de manualitats i sobretot amb activitats per fer xerrar als més menuts. El que volem és que sigui un espai on entre ells parlin només català, ja que normalment ho fan en francès.

Per Sant Jordi organitzem diverses activitats. A una llibreria nantesa, durant tota la setmana presentaran llibres d’autors catalans, a més el 21 d’abril hi haurà la presentació del llibre Els catalans amb la presència del seu autor: Henry de Laguérie. I a més el mateix 23 a la mateixa llibreria, alguns de nosaltres estarem repartint roses als clients i explicant la festa.

Amb els nens farem un taller dedicat a Sant Jordi, on explicarem la llegenda, aprendrem una cançó sobre Sant Jordi i crearem alguns punts de llibre. D’aquesta manera, els nens coneixeran i viuran la festa de Sant Jordi, a més d’anar aprenent vocabulari.

casal 3El casal organitza també altres activitats durant l’any. Per exemple, fa poc que ha iniciat la coral del casal per conèixer la pràctica del cant coral en català, aquesta activitat compta amb unes 10 persones. D’altra banda, també organitza cursos en català, on també trobem uns 10 alumnes.

A part, el Casal organitza diferents trobades per celebrar la castanyada, la diada, el tortell de reis, etc.

Aquí a Nantes ens funciona molt bé tenir totes les activitats el màxim d’obertes possibles. Nosaltres volem fer conèixer la nostra cultura a la gent de Nantes i per tant busquem que la gent d’aquí participi en les activitats del Casal. Clar que també és un lloc de reunió pels catalans que viuen aquí però l’objectiu és obrir-ho a tothom que vulgui. De fet, al Casal hi ha més francesos que catalans!

12792299_1122124241144559_403535341247805256_o-2Les autores de l’article són l’Anna González Albalà i l’Anna Sanjuan. L’Anna Sanjuan és especialista en medicina xinesa i ja fa més de quinze anys que viu a Nantes, les ganes de transmetre la cultura catalana als seus fills ha fet que aquesta iniciativa hagi tirat endavant. L’Anna González és pedagoga musical i fa un any i mig que es va traslladar a Nantes, sempre ha estat molt lligada a la cultura tradicional i popular i l’hi encanta transmetre tot això als més petits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s