La FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) que agrupa a unes 70 comunitats catalanes de l’exterior ha adreçat avui una carta oberta al nou Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, en la que li detalla els problemes principals a que s’enfronten els més de 250.000 catalans residents a l’estranger.
Des de la nova Conselleria s’ha insistit en el paper que les entitats catalanes a l’exterior poden jugar com a agents actius de la diplomàcia públic catalana però des de la FIEC s’ha volgut recordar que les comunitats catalanes de l’exterior fan front a problemes molt seriosos com el de l’exercici en condicions democràtiques del dret de vot, la constant emigració i sortida de catalans cap a l’exterior des del començament de la crisi, la necessitat de consensuar la futura llei de la comunitat catalana de l’exterior, el creixement de les comunitats infantils a l’exterior i les necessitats educatives que se’n deriven , els compliments dels compromisos des del Govern en matèria de suport a les entitats i altres.
Des de la FIEC es dóna ple suport a l’acció exterior del Govern però es recorda que no som només agents de la diplomàcia pública catalana sinó també ciutadans catalans a l’exterior amb els seus problemes i necessitats. I és recorda que som Catalunya Exterior, també som Catalunya.
Us recomanem llegir el text íntegre de la carta que trobareu aquí. En aquesta entrada, us destaquem el punt relatiu a les comunitats de menors a l’exterior:
Un percentatge significatiu d’aquesta nova emigració catalana és menor de 16 anys. Són el 22% dels que van emigrar a 2014 i no menys de 101.000 menors de 16 anys resideixin en països amb llengües altres que el català. La creació d’Escoles, aules, esplais, etc. Que garanteixin la continuïtat en l’ensenyament de la llengua catalana a aquestes comunitats infantils ha esdevingut una activitat prioritària per a moltes entitats catalanes de l’exterior. També cal destacar la creació del grup Patufets al Món/quan el català és minoria, una plataforma que aglutina recursos per a l’aprenentatge del català I per transmetre la cultura i tradicions catalanes a nens i nenes que no viuen a Catalunya. Altres qüestions (colònies de vacances, recursos des de la DGPL, etc.) han avançat prou bé a 2015.Reclamem del Govern de Catalunya i de les forces polítiques presents al Parlament de Catalunya un compromís actiu en donar suport a les nostres reiterades demandes al Departament d’Ensenyament exposant la nova situació del creixement de les comunitats infantils a l’exterior i proposant diverses mesures de suport. El tema dels drets lingüístics i culturals dels catalans menors de 16 anys s’ha proposat que s’inclogui en la futura Llei de la Comunitat Catalana de l’Exterior. La FIEC és favorable a que, com en el cas espanyol, s’adopti una Llei sobre l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior atesa la dispersió normativa (LEC, LCC, etc.) i institucional (IRL, Ensenyament, etc.) en la matèria.