Frühlingsfest i altres costums kindergartencs

Laternefest, l’Adventscafé, la festa de primavera, la d’estiu… La maredetrès ens parla de les festes i els costums de les llars d’infants alemanyes, però també de les obligacions i les resignacions que han d’acceptar les famílies per arribar a ser considerades “exemplars”.

 

Imatge extreta del blog maredetrès.

Frühlingsfest i altres costums kindergartencs

Ara que encarem ja la recta final del curs escolar, ja només faltarà la festa d’estiu (aquesta sí, al jardí, amb música i activitats) per posar l’última creu a la cartilla d’assistència i optar al premi de mare exemplar.

http://maredetres.blogspot.de/2013/05/fruhlingsfest-i-altres-costums.html

Un pensament sobre “Frühlingsfest i altres costums kindergartencs

 1. patufetsalmon Autor de l'entrada

  En el Facebook de Quan el català és minoria ens han deixat aquests comentaris:

  La Marta ens diu: Nosaltres a la Kita de Berlín havíem de comprar dos cops l’any els ingredients que calguessin durant una setmana per preparar esmorzars i altres refrigeris. Això volia dir llevar-se un parell de cops la setmana ben d’hora ben d’hora per comprar 50 panets i no sé quants pans de motllo tallats, a més d’interpretar correctament la resta d’ingredients de la llista. També ens va tocar una vegada reformar el jardí. de celebracions només feien la Laternefest i el fanalet el fèiem els pares. Em sembla que també feien festa d’estiu, però no hi érem mai. I res més. Al Kindergarten d’Ulm, en canvi, comptaven molt amb la participació dels pares i fèiem quatre o cinc festes l’any junts: havíem de portar alguna cosa per menjar, a vegades escriure una nota d’agraïment als fills (pel dia de la mare), i hi havia una agenda sempre a la vista perquè els pares que volguessin fessin activitats amb els nens. Cuinar, obres de teatre, manualitats, visites culturals… Molt positiu, però la filla anava molt més ben alimentada i cuidada a Berlín (dieta, protecció solar, roba d’hivern…).

  La Gemma: Suposo que varia d’escola bressol en escola bressol, però la nostra experiència ha estat bastant més relaxada que la de la maredetrès. També a Alemanya, però a Berlín, cert que animen a que pares i mares col.laborin amb el bufet, amb algun espectacle de la Frühlings-, Sommer-, Herbst- o Weihnachtsfest, però no ho hem viscut mai com un anar a puntuar o anar a fer mèrits. El que m’agrada del sistema de Kitas, d’escoles bressol a Alemanya, és que tens varietat de models pedagògics, tenint-los tots en opció pública i privada, sobretot a la capital, és clar. En funció de si és un model més o menys participatiu, on es demana més o menys implicació dels pares, he vist, he escoltat i he viscut unes o altres experiències que exigeixen més o menys quan arriben dates senyalades i costums kindergartencs. Per exemple, més enllà de les festes, un dels que més m’agrada perquè trobo que ajuda a fer comunitat i a cohesionar pares i mares i educadors és el Frühjarsputz, una neteja col.lectiva de l’escola bressol que s’organitza dos dissabtes consecutius de primavera per posar l’edifici i el jardí a punt. Voluntari, amb uns Brezel i Filterkaffee com a recompensa. http://gemmateresarilla.wordpress.com/…/05/fruhjarsputz/

  I la Ció: A Paris no hi ha espectacles ni regals que els nens/es preparen per donar a les mares/pares. Hi ha mooolta teca, als francesos els agrada mooolt menjar i si pot ser menjar bé, i és sobretot un moment de trobada entre mares i pares i els adults que treballen/em a les crèches. A les crèches de la meva canalla la història s’acava aquí i després cadascú a casa seva. Val a dir que així poden propiciar-se coneixences i fins i tot amistas, a nosaltres ens ha passat. A la crèche on treballo els pares de les nenes i nens que marxen fan un regal. Material per la sala de personal, flors… Es posen d’acord fan una guardiola entre tot@s i està força bé.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s